Welke hypotheekvormen zijn er?

Wanneer u van plan bent om een huis te kopen dan heeft u waarschijnlijk een hypotheek nodig. Als u dat niet nodig heeft, is het alsnog aan te raden om een hypotheek af te sluiten. Op het moment is het namelijk nog mogelijk om van de verschillende belasting regelingen te profiteren. Zodoende is er bijvoorbeeld hypotheekrente aftrek. In dit artikel worden de verschillende hypotheekvormen kort toegelicht. De generatiehypotheek is een nieuwe hypotheek vorm waar nog niet zoveel over bekend is. Deze behandelen we dan ook niet in dit artikel.

Een hypotheekvorm die door vele mensen wordt gebruikt is de lineaire hypotheek. Deze hypotheek is de oudste hypotheek vorm die er bestaat. Met deze hypotheekvorm bespreek je de looptijd van de hypotheek. Na deze afgesproken looptijd is de restschuld 0 euro. De lineaire hypotheek is zo opgebouwd dat elke maand een stukje van de hypotheek wordt afgelost. In dit bedrag zit de aflossing en de rente die men moet betalen aan de bank.

Naast de bekende lineaire hypotheek bestaat er ook de spaarhypotheek. Deze hypotheek zorgt ervoor dat alles of bijna alles van de hypotheek is afbetaald. Tijdens het afbetalen van de hypotheek spaar je tegelijkertijd.  Wanneer u 6% rente betaald, spaar je tegelijk ook 6%. Vaak gaat deze hypotheekvorm gepaard met een overlijdensrisicoverzekering. Zo’n verzekering wordt afgesloten om ervoor te zorgen dat de restschuld van de hypotheek kan worden afbetaald als de man of vrouw van het gezien komt te overlijden.

Het grote voordeel van de spaarhypotheek is dat je van te voren weet wat het eindbedrag is. De maandlasten bij deze hypotheekvorm zijn daarentegen ook erg voordelig ten opzichte van de lineaire hypotheek. Het enige nadeel dat wordt ervaren zijn de hoge poliskosten.