Een hypotheek extra aflossen

Een hypotheek afsluiten houdt in dat je ook zult moeten gaan aflossen. Wanneer we spreken van aflossing, spreken we ook van een bepaalde looptijd waarin die aflossing gebeurt. Deze looptijd is afhankelijk van de afspraken met de partij van wie je de hypotheek hebt afgenomen. Omdat hypotheken verschillen kunnen er ook verschillende afspraken gemaakt zijn rondom de aflossing. Zo zul je bij de spaarhypotheek doorgaans sparen voor je hypotheek en bij een aflossingsvrije hypotheek helemaal geen aflossing betalen. Maar stel dat je extra geld tot je beschikking hebt? In dat geval kan extra aflossen een serieuze afweging zijn.

Hypotheek sneller aflossen
Hypotheek vervroegd aflossen
Het principe van de hypotheek en de bank is dat banken aan de rente verdienen. Zij vinden het dan ook niet leuk als een hypotheek extra of sneller wordt afgelost. Want hoe hoger het af te lossen bedrag, hoe hoger de rente. Met aflossing wordt het bedrag kleiner, waardoor er veel rente verdwijnt. De bank ziet dat als een nadeel. Om die reden is het dan ook dat banken consequenties stellen aan het eerder en vroegtijdig aflossen van een hypotheek. Vaak gebeurt dat in de vorm van een boete.

Boete bij aflossen
Consequenties van vervroegde aflossing
Wanneer je te maken krijgt met zo’n boete, kan het alsnog in je voordeel werken. Kijk of het bedrag van de boete opweegt tegen de rente die je nog moet betalen. Daar kan toch nog een flink voordeel inzitten. Echter, wanneer je in de loop van de jaren afbouw wat rente betreft, is de boete misschien wel veel geld. Je kunt hiervoor uiteraard ook terecht bij je hypotheekadviseur.

Voordelen extra aflossing
De voordelen van een extra aflossing
Aflossing is zeker voordelig, zeker wanneer je een hoog rentetarief betaalt. Hoe meer geld je op de huidige hypotheek hebt afgelost, hoe lager de schuld nog is. Over die schuld wordt de rente berekend. Hoe meer je van die schuld wegneemt, hoe lager je rente zal worden.

Experts inschakelen
De hypotheekadviseur weet meer
Een goede raad is het halve werk. Financieel deskundigen zijn goed in te zetten als je zoekt naar hypotheken of wanneer je vragen hebt over hypothecaire zaken, zoals de rente. Een boete klinkt onaangenaam, maar hoeft dat zeker niet te zijn. Het is logisch dat de bank gewoon langer wil profiteren van de rente die jij ze betaalt. Een hypotheekadviseur kan je vertellen of je de boete gewoon kan betalen en voordeliger uit zal zijn, of dat je er goed aan doet om niet extra af te lossen.

Meer Informatie
Ben je op zoek naar meer informatie omtrent financiele producten of wil je graag producten met elkaar vergelijken? Bezoek dan eens de website van Forento.be waar je gemakkelijk hypotheken, leningen, creditcards en andere producten met elkaar kunt vergelijken en gedegen advies kunt vinden over wat de beste oplossingen zijn voor jouw situatie.