Geld lenen voor een woning wordt steeds moeilijker

Een huis bouwen of kopen zonder geld te lenen ? Bijna niemand kan dat nog. Zeker geen jonge koppels die nog geen spaargeld opzij staan hebben. En het zal er in de toekomst niet beter op worden. Recente cijfers van de Nationale Bank tonen een verschuiving in de strategie van de financiële instellingen. Waar deze de voorbije decennia de looptijd van hypothecaire leningen steeds verlengden tot 30 jaar en meer, is er nu een kentering gekomen.

Hypothecaire leningen in sterk dalende lijn

Tot en met september zijn er in België slechts 102.300 hypothecaire leningen afgesloten, een scherpe daling en meteen het laagste cijfers sinds 2009, het jaar van de grote crisis. Nog duidelijker cijfers : dit jaar had slechts 16 procent van de hypothecaire leningen een looptijd van 30 jaar of meer. In 2001 was dit nog 39 procent.

Hoe komt dit nu ? Wel, de banken hebben gemerkt dat hypothecaire leningen met een looptijd van 30 jaar en meer een groot risico vormen. Een deel van de afbetalingen gebeurt niet en ook de rentevoeten kunnen tijdens die lange looptijd heel erg variëren. Hypothecaire leningen die werden afgesloten met een lage vaste rentevoet kunnen voor banken dus heel erg duur worden als de interbancaire rente stijgt.

Banken zijn dan ook minder en minder geneigd om woonleningen met dergelijke lange looptijden te promoten of toe te staan.

Kunnen jonge koppels nog een hypotheek betalen ?

En wat met de jonge koper of bouwer ? Wel, deze blijft meer en meer in de koude staan. Aan de ene kant worden de prijzen van bouwgronden en huizen steeds duurder, evenals de kosten voor het bouwen van een nieuwe woning. Een eigen plekje voor een jong koppel wordt dus onbetaalbaar. Tenzij er geld kan geleend worden tegen een betaalbaar tarief. En was dat nou net niet de bedoeling van de hypothecaire leningen op 30 jaar en meer ? Dit maakte de maandlasten voor jonge koppels nog draaglijk.

Het afschaffen van de woonleningen op 30 jaar en meer stelt jonge koppels dus voor grote problemen. De maandlasten op 20 of 25 jaar zijn te hoog en potentiële kopers of bouwers haken dus af.

Het gevolg : een daling van het aantal hypothecaire leningen en het instorten van de woningenmarkt (nieuwbouw, renovatie, verkoop).

Wat brengt de toekomst ? Niemand weet het, maar het ziet er alvast niet rooskleurig uit.