Leer alles over spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is ideaal om tegen een betrekkelijk lage prijs de gehele woning energiezuinig te maken. Aangezien er slechts een zeer klein gaatje in de voegen van een buitenmuur wordt geboord is het ook niet meer te zien. Het is daarmee een relatief kleine ingreep met zeer grote voordelen.

De oorspronkelijke functie van de spouwmuur

Vanuit oorsprong was de spouwmuur bedoeld om vochtdoorslag van buiten naar binnen tegen te gaan. Daarnaast was het ook een uiterst geschikte wijze om de woning extra te isoleren. Echter tijden zijn veranderd en nu heb ook jij de mogelijkheid om dit te verbeteren.

Belangrijkste voordelen van spouwmuurisolatie

Het is een slimme verbetering aan jouw woning om spouwmuurisolatie aan te laten brengen. Het zorgt niet alleen voor lagere energiekosten, maar ook meer wooncomfort en het is milieuvriendelijk. Natuurlijk laten we het hier niet bij en geven nog meer voordelen van een geïsoleerde spouwmuur.

Bespaar geld

Wie wilt er nu niet geld besparen. Zet daarom nu de stap want met deze isolatie kan je al gauw 200 euro per jaar besparen. Voor een vrijstaande woning zullen de besparingen zelfs hoger zijn.

Voorkom kou

Kou en toch hangen altijd met elkaar samen. Want als de winter aanbreekt zal tocht als kou gevoeld worden. Isolatie zal ervoor zorgen dat het ook tijdens de frisse dagen aangenaam warm blijft. Stookkosten zijn lager en jij leeft in een comfortabele woning.

Voorkom schimmel

Vochtige ruimtes zijn de broedplaats voor schimmels. Het ontstaat immers bij een hoog vochtgehalte in de binnenlucht en de combinatie hiervan met een kouder binnenoppervlak van de constructie. Door het isoleren van de spouwmuur wordt de temperatuur aan het binnenoppervlak hoger en zullen schimmels minder snel de kans krijgen om te groeien. Ventilatie blijft natuurlijk altijd belangrijk, want hierdoor zorg je ervoor dat er geen condensatie zal ontstaan die tevens tot schimmelvorming kan leiden.

De uitvoering

De spouwmuur is opgebouwd uit twee aan elkaar bevestigde muren. De ruimte hiertussen is ongeveer 7 a 9 centimeter en wordt ook wel de ‘spouw’ genoemd. Ondanks het al bestaande voordeel van isolatie kan dit nu een stuk beter. De ruimte kan daarom opgevuld worden met een speciaal materiaal die extra isolerend werkt. Welke dat zijn gaan we je hierna vertellen.

De geschikte isolatiematerialen

Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar als spouwmuurisolatie. We kunnen deze verdelen in vier verschillende soorten materialen. De eerste is steenwol, maar die heeft wel als nadeel dat het niet altijd een goede warmte isolatie afgeeft. De tweede is glaswol en heeft als kenmerk vocht bestendig te zijn. De derde variant bestaat uit isolatiekorrels en is zelfs een hele populaire variant om toe te passen. De laatste optie is PUR. Ook deze mogelijkheid wordt veelvuldig toegepast en door de open structuur behoudt de muur een ademend vermogen.

Al met al levert spouwmuurisolatie aanbrengen veel wooncomfort op en kun je behoorlijk op de stookkosten besparen. Bedenk echter wel dat geïsoleerde spouwmuren geen wonderen kunnen verrichten. Je zult dus ook andere isolatievormen moeten toepassen om bepaalde klachten op te lossen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanbrengen van isolatiemateriaal op het dak (laat dat altijd door een dakisolatie specialist doen!) of het isoleren van de vloer om eindelijk ook gewoon met blote voeten over de vloer te kunnen lopen.