Halal Hypotheek

De halal hypotheek is een hypotheek speciaal voor moslims. Moslims mogen volgens de regels van de Islam geen rente ontvangen en ook geen rente betalen. Daarom bestaat er een halal hypotheek.

Een halal hypotheek heeft een speciale constructie. Eerst wordt de renteverstrekker ‘eigenaar’ van het huis, waarna hij hem later doorverkoopt aan degene die een hypotheek wilt afsluiten met winst. Het bedrag waarvoor het huis dan weer doorverkocht is wordt dan in termijnen betaald door de nieuwe eigenaar. Dit alles zonder rente. De notariskosten bij deze hypotheek liggen stukken hoger dan bij andere vormen van hypotheken. Dat komt omdat er twee keer notariskosten moet worden betaald.
Deze hypotheekvorm wordt nog niet aangeboden in Nederland. Dat heeft met een aantal aspecten te maken. De fictieve rente van deze halal hypotheek komt niet in aanmerking voor de hypotheekrenteafrek. Dat is  de voornaamste reden dat deze hypotheek nog niet wordt aangeboden in Nederland. De meeste mensen zullen ook niet twee keer belasting over een huis betalen, daarom valt deze mogelijkheid in Nederland weg.

Deze halal hypotheek wordt vaak aangeboden in moslimlanden en in landen waar erg veel moslims wonen. Zij treffen daarvoor een speciale regeling om de moslims toch nog een huis te laten kopen. In Engeland bijvoorbeeld hebben ze er een regeling voor getroffen, ook de Rabobank heeft onderzoek gedaan. Dit heeft nog niet geleidt tot een positieve uitkomst.

Volgens veel moslims is dit ook geen eerlijke hypotheek. Dat komt omdat zij denken dat er uiteindelijk alsnog gekozen wordt om een huis te kopen door middel van een soort rente alleen dan met een omweg. Strenge moslims zullen deze hypotheeksoort dan vaak alsnog vermijden.

Verzekeringen vergelijken